12 Mayıs Perşembe tarihinde açılan We-Cycle Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarı, ilk günden 23 ülke ve 39 ilden ziyaretçiyi ağırlayarak yoğun bir ilgi gördü.
İzmir, sürdürülebilir ve çevre dostu bir kent olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmak için kentte atık oluşumunun engellenmesi, azaltılması ve kaynağında dönüştürülmesi amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ ve EFOR Fuarcılık işbirliğiyle WeCycle Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarı ilk günü geride bıraktı. 14 Mayıs Cumartesi gününe kadar devam edecek fuar, geri dönüşüme dair pek çok konuyu gündeme taşıyor.
23 ülke ve 39 ilden ziyaret
Türkiye’den 18 il ile Almanya ve Romanya’dan toplam 120 katılımcı ile kapılarını açan fuar ilk gün, 39 il ve 23 ülkeden ziyaretçiyi ağırladı.. Yurt dışından gelen profesyonel ziyaretçiler, İzmir ve Türkiye’nin geri dönüşüm teknolojilerini yerinde görerek ticari anlaşmalara imza atıyor. Atık yönetimi, geri dönüşüm ve teknolojilerine yönelik yerel yönetim ve iş dünyasından pek çok projenin tanıtıldığı fuarda sergilenen ürünler de ilk günden alıcılarını buldu. Fuar, sektörün geleceğine ışık tutan seminerleri, atölye ve sergileri, ikili iş görüşmeleri ile ilk günden büyük ilgi gördü.
Fuarı ilk günden ziyaret eden ülkeler ise şöyle:
Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Hollanda, İngiltere, Irak, İran, İsrail, İtalya, Kırgızistan, Libya, Makedonya, Polonya, Romanya, Suriye, Tayland, Türkmenistan, Turks ve Caicos, Yunanistan.
Plastik şişeni getir, market fişini götür
Geri dönüşüm sektöründe depozit yardım makinaları tasarlayan Kemalpaşa menşeili bir firma ürünlerini fuarda sergiliyor. Firmanın Elektrik-Elektronik Mühendisi Aleyna Altıntaş, şöyle konuştu:
Döngüsel ekonomiye katkı sağlıyoruz. Siz kullanıcı olarak şişeyi makinaya atıyorsunuz. Her şişe başına o ücreti hesaplıyor makinamız. Bir fiş veriyor size. Siz de onun karşılığında herhangi bir marketten alışveriş yapabiliyorsunuz. Baktığınız zaman kabın maliyetini kullanıcı zaten önceden ödüyor. Bizim makinalarımız sayesinde o kabın maliyetini yani depozitosunu geri alıyor. Depozito iade sistemi olan ülkelerde makinalarımız size o miktarı iade ediyor. 2022 Ocak ayında depozit iade sistemi Türkiye’de yürürlüğe girdi. Hali hazırda yurt dışında faal olarak çalışan makinalarımız var. Hem döngüsel ekonomiye katkı sağlayan hem de sürdürülebilir bir proje. Bildiğiniz gibi atık yönetimi gittikçe zorlaşıyor. Plastik üretimi doğaya çok zarar veriyor. Hem bu plastiği geri dönüştürüyoruz hem de doğayı temizlemeye yardımcı oluyoruz. Cam, metal ve plastik olarak şişeler ayrılıyor. Aynı zamanda müşterilerin talebi üzerine şişeleri kırabiliyoruz. Sadece toplama da mümkün. Yapay zekâ ile görüntü işleme sağlanıyor. Barkod okuyucu kullanıyoruz aynı zamanda. Yüksek doğruluk oranı için hem barkod hem yapay zekâ kullanılıyor. Makinalarımız, fuar ziyaretçileri tarafından yoğun ilgi gördü”
“Birlikte hareket edersek dünyayı kurtarabiliriz”
Fuara Tawian’dan gelen ve Romanya’dan katılan bir firmanın uluslararası ilişkiler sorumlusu olan Xu Jiao Nan, plastik malzemeden yapılmış ürünleri geri dönüştürerek plastiği hammadde olarak yeniden kullandıklarını dile getirdi. Xu Jiao Nan, fuara tedarikçi bulmak için geldiklerini belirten ancak fuarda sergilenen projelerden de etkilendiklerini belirterek şunları söyledi:
“Geri dönüşüm dünyamızı korumak için büyük önem arz ediyor. Okyanus sularında yapılan araştırmalara göre kayıtlar gösteriyor ki yüzeyden 2 km derine kadar çöpler sulara karışıyor. Bunların büyük bir çoğunluğu plastikten oluşuyor. Bu rapor durumumuzun kritik olduğunu ve farkına varmamız gerektiğini gösteriyor. Dünya olarak kötü günlerden geçtik ve geçiyoruz. Fakat sonunda her ülke ve her insan için umut vardır. Bu umudu da geri dönüşümle sağlayabiliriz. Kullanıp dönüştürmeli ve yeniden kullanmalıyız. Çocuklarımız, torunlarımız ve geleceğimiz için adım atmak zorundayız. Bizim firmamızın misyonu budur. Bu amaç doğrultusunda fuara katıldık. Hala vaktimiz var. Birlikte hareket edersek dünyayı kurtarabiliriz. Fuara katılımcı olarak geldik fakat geri dönüşüme dair pek çok proje gördük. Bu bizi çok mutlu etti. Her şey geri dönüşüm ve dünyamız için…”.