İzmir, iklim ve çevre krizine karşı dirençli bir kent olma vizyonu doğrultusunda, toplumda geri dönüşümü kültür haline getirerek gelecek nesillere yaşanabilir çevre bırakma yolunda önemli adımlar atıyor.
We-Cycle Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarı, 12-14 Mayıs tarihleri arasında fuarizmir’de İZFAŞ ve Efor Fuarcılık işbirliğiyle gerçekleştirilecek.
Dünya nüfusunun artması, her geçen gün tüketim alışkanlıklarının değişmesiyle doğal kaynaklarımız azalıyor. Malzeme tüketimini azaltarak, değerlendirilebilir her türlü nitelikli atıkları geri dönüştürerek tekrar tüketim ağına dahil etmek dünya için büyük önem arz eder hale geldi. Piyasaya sürülen atıkların türüne göre ayrılarak geri dönüşüme gönderilmesi, bu ürünlerin ikincil hammadde olarak kullanılmasına olanak tanıyor. Bu sayede doğal kaynaklarımız daha az kullanılıyor ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakma yolunda büyük bir adım atmış oluyoruz.
Geri dönüşüme dair her şey
12-14 Mayıs tarihleri arasında ilk kez düzenlenecek We-Cycle Fuarı’nda; atık bertaraf tesisleri, çamur, çürütme, kurutma ve sterilizasyon, analiz cihazları ve araştırma laboratuvarları, depolama firmaları, taşıma firmaları, enerji, yenilenebilir enerji ve biyogaz teknolojileri firmaları, güneş enerjisi teknolojisi ve ısı geri kazanım firmaları, geri dönüşüm teknolojileri, hava, toprak, gürültü kirliliği kontrol teknolojileri firmaları, atık su ve atık su teknolojileri, kentsel temizlik araçları, ekipmanları ve teknolojileri firmaları, altyapı hizmetleri, damla sulama firmaları, plastik hammadde satıcıları yer alacak.
İzmir’in çevre dostu projeleri
Sürdürülebilir atık yönetimi uygulamaları ile öne çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir'de evsel katı atıkları ekonomiye kazandırıyor. 240 milyon liralık yatırımla Harmandalı'da depolanan atıklardan 140 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak kadar elektrik enerjisi üreten biyogaz tesisi hizmete alındı. Bakırçay ile Küçük Menderes havzalarındaki yerleşimlere hizmet edecek kapalı sistem çalışan ve kokuya neden olmayan iki adet çevreci entegre katı atık tesisi kuruldu. 446 milyon liralık yatırımla yapılan Ödemiş ve Bergama katı atık entegre tesislerinde, 174 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak elektrik enerjisi ve günde 162 ton gübre üretiliyor. Ödemiş'te 350 milyon liralık yatırımla kurulan tesis, kendi sınıfında Avrupa'nın en büyük entegre katı atık yönetim tesisi. Günde 20 ton tıbbi atığın işlendiği Menemen Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi 45 milyon liralık yatırımla hizmete alındı.